Zuidmolen mix voor Boerenvolkorenbrood.
Ik weet niet waar dit precies is mis gegaan maar ik heb het brood 2 minuten langer laten bakken, voor een betere korst maar die is nergens te vinden.
Het lijkt zelfs of er minder korst is.
update: enige tijd later ben ik er achter gekomen dat een van de draai knoppen, waarschijnlijk met schoonmaken van de oven, niet op de maximale temperatuur stond maar verdraaid was.
Dus was ik wel langer aan het bakken maar dat had weinig zin, bij de lagere temperatuur.
Daarnaast was het de afgelopen tijd erg warm in Nederland, en ik vermoede dat het hier wellicht mee te maken had, ik weet nu beter.
Bereiding (zoals ik die heb gedaan):
- Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
- Voeg 315 gram water toe.
- Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
- Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
- Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
- Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
- Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
- Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
- Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
- Bak het brood ongeveer 27 minuten op 220* graden.
- Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.
*update: deze bleek op 200-210 graden te staan achteraf vandaar de lichtere kleur van de korst.
Resultaat:
- Het brood/korst is te licht van kleur.
- Smaak goed en textuur goed
- Ook al is het licht van kleur het smaakt als donkerder brood, wat ik lekker vind.
Verbeter punten:
- Werken aan een betere korst.