Zuidmolen mix voor Volkorenmoutbrood.
Eindelijk een korst, het lijkt erop dat ik de juiste tijden/temperaturen heb gevonden, deze korst geeft het brood eindelijk een goede smaak en mondgevoel (knapperig).
Waar het gewone volkoren brood te licht/luchtig van smaak is, heeft dit brood een smaak die ik niet precies kan duiden, ik vermoed dat het de mout is die dit brood zijn naam ook geeft en ik vind het brood daardoor niet zo lekker als het grof volkoren, dus zal ik ook deze niet weer bestellen.
betekent niet dat het geen goed brood is, en het is prima te eten, maar ik ben extra kritisch omdat ik dat kan, het is gewoon niet mijn smaak.
Bereiding (zoals ik die heb gedaan):
- Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
- Voeg 310 gram water toe.
- Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
- Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
- Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
- Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
- Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
- Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
- Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
- Bak het brood ongeveer 27 minuten op 220 graden.
- Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.
Resultaat:
- Korst perfectie.
- Smaak, tja niet voor mij.
- Mondgevoel/structuur goed.
Verbeter punten:
- Op dit moment geen, maar moet in de toekomst als het nog kouder wordt nadenken over een betere plek/temperatuur voor het rijzen.