Brood 11

Zuidmolen mix voor Boerenvolkorenbrood.

Daarom moet je dus geen tocht hebben of het gerezen deeg ruw behandelen, nu begrijp ik het.

het is misschien niet zo goed te zien op de foto’s, maar de ene kant van het brood stortte helemaal in toen ik het probeerde in te snijden.
Waarschijnlijk doordat ik een hobby mes gebruikte en het eigenlijk gewoon te grof/dik is en daardoor te hard aan het deeg trekt en je meer ploegt dan snijd.
Ik heb maar gelijk een kerfmes besteld, dit is een houder met een scheermes, maar voor nu zal ik het deeg niet meer insnijden.

Het brood smaakt goed, ondanks dat het er licht uitziet, smaakt het net zo lekker als het grof volkoren brood en ik zal deze dan ook zeker weer bestellen.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
  2. Voeg 315 gram water toe.
  3. Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
  4. Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
  5. Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
  6. Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
  7. Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
  8. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
  9. Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
  10. Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
  11. Bak het brood ongeveer 27 minuten op 200 graden (dit is te koud en niet volgens recept maar in mijn zoektocht naar beter korst lange maar kouder geprobeerd en dat is niet de oplossing).
  12. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.

Resultaat:

  • Voor de helft ingestort na het insnijden met een bot mes.
  • Smaak goed.
  • Korst goed.

Verbeter punten:

  • Nog steeds op zoek naar een goede plek om het deeg te laten rijzen als het kouder wordt.
  • Een echt brood kerf mes besteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *