Brood 12 – 22

Zuidmolen mix voor Grof Volkorenbrood.

Het al weer even geweest sinds ik de laatste keer hier heb gepost, wat is er gebeurd sinds de laatste keer.

Ik had bij mijn eerste bestelling bij de Zuidmolen, vier soorten meel mix besteld in verpakkingen van 1 kg, dus voor acht broden (3 tot 11).
hier uit volgde dat ik van de vier, twee soorten lekker vind, de andere twee iets minder, wat niet betekend dat deze slecht zijn maar gewoon wat minder mijn smaak.
Dus vervolgens een nieuwe bestelling gedaan, om de bezorgkosten (€7.50 tot 28kg) te spreiden over zo veel mogelijk te bakken broden (500gr mix per bood),
2 x 5 kg Grof Volkoren mix,
2 x 5 kg Boeren Volkoren mix,
besteld, dat zal mij voorlopig wel even bezig houden, 40 broden als ik niet een deel gebruik om bijvoorbeeld bolletjes te bakken.

Vandaar dat deze post brood 12 tot 22 betreft, dat was het eerste pak van 5 kg dat ik open heb gemaakt.

wat betreft het bakken is er niet veel veranderd, ik snij de bovenkant niet meer in, ik heb het kerfmes wel ontvangen, maar voor nu gaat het ook prima zonder insnijden van het deeg.

Voor het rijzen was ik echter op zoek naar een betere plek, voor als het kouder wordt en ik denk dat ik deze heb gevonden.
Na wat Googlen, gevonden dat mensen het deeg in de oven zetten (zonder dat de oven aan staat), maar met een bak heet water ernaast, zodat er een warme, vochtige, tocht vrije, “stoom ruimte” ontstaat.
Nu wil ik mijn oven voorverwarmen, voor het bakken en heb ik voornamelijk voor de tweede rijzing een goede plek nodig, dus werkt de oven niet voor mij, maar ik heb ook nog een magnetron (die ik tijdens het maken van het brood niet nodig heb).
Dus wat ik nu doe is:
kook 1 liter water in de waterkoker,
giet dat in een bak (cakevorm in mijn geval),
zet die in de magnetron (magnetron staat uit),
dan nadat ik het deeg in de vorm heb gedaan, zet ik deze in die “stoomruimte”,
en dat werkt geweldig het deeg rijst nu de tweede rijzing erg goed.

Zoals je kan zien op de foto’s is het brood luchtig en heeft een goede korst, al lijkt het mij nu ik de foto’s terug kijk, heeft nu net dit brood (brood 18 of 19) misschien een paar seconden te lang in de oven gestaan. Maar het smaakt goed.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
  2. Voeg 300 gram water toe.
  3. Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
  4. Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
  5. Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
  6. Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
  7. Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
  8. Kook 1 liter water in de waterkoker, giet deze in een bak, plaats die in de magnetron (die uitstaat), om een “stoomruimte” te creëren.
  9. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
  10. Zet de deeg vorm in de “stoomruimte”, zonder een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
  11. Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
  12. Bak het brood ongeveer 27 minuten op 220 graden.
  13. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.
  14. Als het brood is afgekoeld, snij het in plakken, verdeel in porties en vries deze in.

Resultaat en verbeter punten:

  • Eigenlijk gewoon goed, smaak/vorm/textuur.
  • Als ik de foto’s zie, mag ik nog wat meer aandacht besteden aan het op bollen van de deeg rollen, zodat ze dezelfde vorm en grote hebben, zodat beide zeiden van het brood even hoog worden.
    Het gewicht van de rollen is exact het zelfde, dus de plakken links en rechts zijn van het zelfde gewicht, alleen is de ene wat minder luchtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *