Hier is het dan mijn eerste “mislukking”.
Doordat ik te veel te gelijk heb veranderd, Merk/leverancier(type mix), temperatuur, indeling van de oven (rooster naar boven, met aluminium folie om grill effect te voorkomen, bakplaat naar onderen, om de bakvorm iets lager in de oven te kunnen zetten) tijden/handelingen en bakvorm, is deze niet helemaal afgebakken.
Het heeft niets met de leverancier of de mix of de instructies te maken, maar puur met hoe ik het heb gedaan en te voorzichtig geweest daar door wat minder heet gebakken.
Omdat de Koopmans waldkorn broden 1-3 al erg donker waren, was ik bang dat nu de vorm hoger is, de indeling van de oven anders is, dit helemaal zou verbranden.
Dat was dus niet het geval, het brood ziet er goed uit, misschien wat licht van kleur.
De smaak is net aan te doen, maar het mondgevoel is zeker niet goed, en dat komt de totale smaak ervaring dan weer niet te goede.
(Je kan je het voorstellen als je een boterham van een supermarkt brood neemt, daar het middelste uit haalt en tot een bol knijpt, hier een hap uit neemt, het is wel gaar en zo, maar niet prettig).
Bereiding (zoals ik die heb gedaan):
- Doe 500 gram kant en klaar mix in een beslagkom.
- Voeg 325 gram water toe.
- Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
- Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
- Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
- Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
- Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
- Druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats het in de vorm.
- Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
- Oven voorverwarmen op 200* graden min 15 min voor het bakken.
- Bak het brood ongeveer 25 minuten op 200* graden.
- Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.
* dit is te laag, staat zo niet op de instructie die zegt 220 graden, maar ik was te benauwd, en het brood hierdoor verpest.
Resultaat:
- Het brood ziet er redelijk uit.
- Smaak net aan doe-baar, textuur totaal niet goed.
- Korst te licht en dun.
Verbeter punten:
- Eigenlijk maar één ding mogelijk: reset en kijken of de volgende beter gaat