Brood 5

Zuidmolen mix voor Grof Volkorenbrood.

Dit is beter, na het fiasco van vorige keer (brood 4), dit keer de temperatuur aangehouden volgens het recept (220 graden).
Brood ziet er goed uit en is qua vorm en textuur ook prima al mis ik nog steeds een goede korst.

Ook prettig is dat ik nu een snijmachine heb en de plakken veel uniformer zijn in dikte, al laat dit wel zien dat het brood veel hoger in het midden is dan aan de uiteinden, dus de volgende keer het deeg in 2 delen splitsen en 2 deeg rollen in de vorm plaatsen.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
  2. Voeg 300 gram water toe.
  3. Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
  4. Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
  5. Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
  6. Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
  7. Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
  8. Druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats het in de vorm.
  9. Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
  10. Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
  11. Bak het brood ongeveer 25 minuten op 220 graden.
  12. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.

Sorry, doordat het de vorige keer helemaal mis ging, dit keer te gefocust op het maken van het brood, en geen foto’s gemaakt, maar hier is een plaatje van de snijmachine.


Resultaat:

  • Ziet er goed uit.
  • Korst nog te licht en dun boven op, onderkant en zijkanten bijna goed.

Verbeter punten:

  • Rooster aan de boven kant aan passen zodat de boven kant van het brood wat betere korst vorming heeft.
  • 2 kleinere deeg rollen ipv 1 grote zodat het midden en de uiteinden niet zo groot hoogte verschil hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *