Brood 6

Zuidmolen mix voor Volkorenmoutbrood.

Dit is eigenlijk pas het moment dat op het idee kwam om een blog of iets dergelijks te gaan maken, dus veel meer foto’s gemaakt van het proces.
Daarnaast vond iemand in mijn omgeving het raar dat ik de mixer gebruik, met deeg haken, om dat zij geleerd hadden, dat daar veel te veel lastig deeg aan blijft plakken, dus ook om die te laten zien dat dit niet het geval is deze hele reeks gemaakt.

Verder erg tevreden met mijn keuze voor “de Zuidmolen” als meel/mix leverancier, al is de €7,50 (tot 28 kg) verzend kosten begrijpelijk, het maakt wel dat ik “veel” meel/mix wil bestellen om die kosten goed te verdelen over de hoeveelheid broden die ik er van kan bakken.

Op dit moment heb ik 4 verschillende “de Zuidmolen” kant en klaar mixen (alleen water toevoegen); volkoren, grof volkoren, boeren volkoren, volkorenmout.
Voor nu om uit te proberen eerst de 1 kg verpakkingen besteld, dus kan ik ieder soort 2 broden bakken, om de lekkerste voor mij te vinden.

Dat deze mixen/recept voor een brood van ongeveer 800 gram zijn, past goed bij de bakvorm die ik ook bij hen heb besteld, want 800 gram paste echt niet in de cake vorm waar ik broden 2-3 in had gebakken, ik kan hier mooi 4 tot 5 dagen aan porties uithalen, en invriezen.

Maar nu over dit brood:

Ziet er goed uit, smaak is goed, korst blijft een puntje het gaat beter maar mag nog wat meer.
Mondgevoel is ook goed, compact en goed ontwikkelde gluten, dus ik moet kauwen, wat ik fijn vind bij brood.

De 2 deling geeft alle plakken nu ook ongeveer dezelfde grote/gewicht, ben nu ook zover dat ik de dikte redelijk onder de knie heb op de snijmachine, waardoor de porties vrijwel gelijk zijn aan wat ik voorheen at aan supermarkt brood, al is dit brood compacter, dus evenveel plakken, even dik ongeveer, maar kleiner.
I vind dit overigens helemaal niet erg.

ik heb het rooster aan de bovenkant van de oven aangepast, zodat het niet volledig met aluminium folie is bedekt, maar voor de helft. Hierdoor bruint de korst aan de bovenkant veel beter dan voorheen, maar wordt niet gegrild en verbrand, door de elementen aan de bovenkant.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
  2. Voeg 310 gram water toe.
  3. Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
  4. Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
  5. Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
  6. Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
  7. Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
  8. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
  9. Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
  10. Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
  11. Bak het brood ongeveer 25 minuten op 220 graden.
  12. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.

Resultaat:

  • Het brood ziet er goed.
  • Smaak goed en textuur goed.
  • Door 2 deegrollen te gebruiken in plaats van 1 grote zijn de plakken over het hele brood meer van de zelfde grote en van het zelfde gewicht bij dezelfde dikte.
  • Korst nog steeds te licht en te dun.

Verbeter punten:

  • Heter of langer bakken voor betere korst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *