Brood 8

Zuidmolen mix voor Grof Volkorenbrood.

Het lijkt erop dat het brood mij aan het pesten is, dingen die in het begin van dit proces zo goed gingen, lijken nu allemaal mis te gaan.

Het brood is slecht gerezen, de eerste rijzing ging normaal, maar de tweede rijzing is zeker niet goed (genoeg).
Een aantal dingen die ik zelf kan verzinnen nu achteraf zijn;
de buiten temperatuur en dus ook de temperatuur in huis is flink gedaald ten opzichte van de afgelopen weken van de 26+ graden in huis naar 22 graden ofzo ,
het water dat ik heb toegevoegd was iets meer dan hand warm.

En wat is er toch met die korst, nog langer in de oven voel ik niet veel voor.
update: enige tijd later ben ik er achter gekomen dat een van de draai knoppen, waarschijnlijk met schoonmaken van de oven, niet op de maximale temperatuur stond maar verdraaid was.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
  2. Voeg 300 gram water toe.
  3. Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
  4. Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
  5. Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
  6. Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
  7. Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
  8. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
  9. Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
  10. Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
  11. Bak het brood ongeveer 28 minuten op 220* graden.
  12. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.

    *update: deze bleek op 200-210 graden te staan achteraf vandaar de lichtere kleur van de korst.


Resultaat:

  • Brood erg compact, slechte 2de rijzing.
  • Smaak nog steeds goed, mondgevoel minder door de compactheid.
  • Korst, wat doe ik toch verkeerd.*
    * ik weet nu wat ik verkeerd deed

Verbeter punten:

  • KORST
  • Rijzing beter onder controle krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *