Brood 9

Zuidmolen Volkoren mix.

Duh, moet je maar niet aan de knoppen zitten, de laatste 2 broden gingen mis, nu kom ik er dit keer achter dat de temperatuur helemaal niet op 220 graden (maximum van oven) staat maar ergens op 200-210 graden stond.
Waarschijnlijk tijdens het schoonmaken van de oven de knop iets verdraaid, maar omdat ik alles in dezelfde stand laat staan, niet bij stil gestaan, om nu net dat te controleren, want dat staat toch allemaal op de goede stand, nou niet dus!

Verder lijkt het brood dit keer wel weer redelijk te rijzen, maar om het nog verder te helpen, net voor het brood de oven in ging, aan de bovenkant ingesneden, zodat het deeg eventueel in de oven nog wat meer kon rijzen.

Omdat ik geen idee meer heb qua temperatuur en tijd, vervelende soepel draaiende knoppen, dit keer wel de 220 graden aan gehouden en de tijd maar iets langer dan het recept gehouden (26 in plaats van 25 minuten).

Het resultaat mag er zijn, goed gerezen, mooi van vorm, korst bijna goed mag ietsjes donkerder dus een minuutje langer de volgende keer.
De smaak, tja het is wel volkoren maar te licht/fijn voor mij, ik hou meer van dat grove donkere brood, dus ondanks dat dit een prima brood is, zal ik deze niet weer bestellen.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe 500 gram meel (kant en klaar mix) in een beslagkom.
  2. Voeg 325 gram water toe.
  3. Meng 4 minuten met een mixer, met deeghaken, tot een geheel.
  4. Kneed daarna 10-15 minuten met de hand en vorm een samenhangende bal (recept: stap 3 en 4 als: meng en kneed 15-20 minuten tot samenhangende bal) .
  5. Leg deze deegbal in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
  6. Laat het deeg, op een warme tochtvrije plaats, ongeveer 60 minuten rijzen.
  7. Voorzie de bakvorm van bakpapier (recept: met olie of boter invetten).
  8. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk de lucht uit het deeg, vouw het 2 keer dubbel, bol/rol het op, en plaats de 2 deeg rollen naast elkaar in de vorm.
  9. Dek het deeg weer af nu, met een vochtige theedoek, en laat het 1-1,5 uur rijzen.
  10. Oven voorverwarmen op 220 graden min 15 min voor het bakken.
  11. Bak het brood ongeveer 26 minuten op 220 graden.
  12. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.

Resultaat:

  • Brood goed gerezen, het insnijden geeft extra korst structuur.
  • Redelijk van kleur.
  • Structuur/smaak/mondgevoel, prima maar niet voor mij.

Verbeter punten:

  • Mag nog een minuutje langer in de oven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *