Brood bakken (introductie)

Op dit blog zal ik proberen een journaal bij te houden van mijn ervaringen met het bakken van mijn eigen brood.

Maar eerst een beetje een achtergrond waarom ik hier aan begin.
Ik heb autisme (syndroom van Asperger volgens de oude DSM-IV).
Daarom is veel van mijn leven gefocust op voorkomen of beheersbaar maken van stress, welke voor mij al in extreme mate, veroorzaakt word / aanwezig is, door het “gewone” leven, in een niet autistische wereld.
Het streven naar een stressvrijer leven kan echter snel doorschieten, naar een situatie waar er te weinig prikkels zijn, om mentaal gezond te blijven.
Dit was bij mij het geval, door dat ik over de laatste jaren meer en meer stress veroorzakers uit mijn leven heb gehaald, dreig ik onder prikkelt te raken.

De laatste activiteit weer ik mee gestopt ben omdat deze erg veel stress veroorzaakte, is het koken van mijn warme (avond) maaltijden.
Veel van de stress had er mee te maken dat ik recentelijk met diabetes type 2 ben gediagnostiseerd en een te hoge cholesterol, daarom mijn voeding erg moest aanpassen, en ik als autist ben niet zo goed in veranderingen.
De oplossing is door deze nu bij Uitgekookt.nl te bestellen, wat tot veel minder stress heeft geleidt, maar ook tot een veel gevarieerder en gezonder eetpatroon.

Maar nu naar een paar maanden blijkt het minder goed met mijn mentale gezondheid te gaan, omdat ik nu net te weinig prikkels krijg/heb.
Bij het zoeken naar hoe dit op te lossen, weer gaan koken is geen optie, op het idee gekomen om mijn eigen brood te gaan bakken.

Brood bakken moet gebeuren, die verplichting is goed voor mij, ik heb “reserve” brood in de vriezer liggen, dus als het een keer mis gaat, of mijn niet lukt om op tijd te bakken, heb ik een backup.
Dus wel de prikkels maar met veel minder stress, tevens is er niet te veel variatie in de bereiding handelingen ingrediënten, maar wel een hele uitdaging om die goed onder de knie te krijgen.

Dus hier begint mijn avontuur.

Wat gebruik ik bij het maken/bakken van brood:

  • Oven (Blokker)
  • Bakvorm (Zuidmolen)
  • Keuken weegschaal
  • Mixer, met deeghaken
  • Kom & maatbeker
  • Bakpapier

Voor nu gebruik ik kant en klaar meel mixen, die alleen water nodig hebben, of ik in de toekomst voor zelf al de verschillend ingrediënten ga mixen weet ik nog niet.

Mijn oventje is eigenlijk te klein voor het bakken van brood, maar ik heb het een beetje aangepast om het werkend te krijgen.
Door niet een rooster aan de onderkant te gebruiken maar de bakplaat, is er iets meer ruimte aan de bovenkant,
Omdat het een plaat is kunnen de onderste warmte elementen niet de bak vorm direct aanstralen, wat voor aanbranden zorgde toen ik het rooster aan de onderkant gebruikte.
Het aan de boven kant gebruikt en van aluminium folie voorzien, omdat zonder dat de boven kant van het brood verbrand, doordat de bovenste elementen als grill functioneren.
Helemaal in folie wikkelen werkte niet omdat dan er bijna geen korst vorming was, dus uiteindelijk met deze oplossing gekomen van gedeeltelijk folie en open.

Maar dit is voldoende voor deze introductie, veel plezier met mijn progressie en mislukkelingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *