Brood nummer 1

Koopmans mix voor Waldkorn brood.

Mijn verontschuldiging, ik heb het echt geprobeerd om het te verpesten maar heb daar in gefaald, het ziet er geweldig uit is het niet ?

Maar nu mijn ervaring, ik heb op dit moment nog geen bakvorm dus deze eerste keer “op de plaat” gebakken, bestoven met wat achtergehouden meel/mix en ingekerfd.
Verder gewoon aan alle instructies gehouden van de verpakking en ziet het er zo uit.

Wat mij wel verbaasde is de korte meng/mix/kneed tijd, en dat lijkt inderdaad terug te vinden in het mondgevoel van het eind resultaat, het brood lost op in je mond het valt uit elkaar als het ware, geen echte samenhang die je bij ontwikkelde gluten hebt.
Het smaakt prima, maar de beleving is wat minder doordat je niet echt hoeft te kauwen op je brood.
Ook is het meel boven op als decoratie niet echt een succes, geeft te veel een meel smaak/mondgevoel voor mij.
Korst is wat licht van kleur en dun, dus die smaak mis ik wel.

Bereiding (zoals ik die heb gedaan):

  1. Doe de mix in een beslagkom (houd eventueel één afgestreken eetlepel mix achter voor decoratie)
  2. Voeg de 250 ml handwarm water toe.
  3. Kneed het geheel in circa 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  4. Laat het deeg in de kom, afgedekt met vershoudfolie, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  5. Druk het deeg plat en trek het uit tot een lap.
    Vouw de lap in drieën dicht en druk dit weer plat.
    Rol de lap stevig op tot een deegrol.
  6. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
    (dit is het moment om het brood met de achtergehouden mix te decoreren.)
  7. Laat op de bakplaat 45 minuten narijzen afgedekt met een vochtige theedoek.
  8. Laat de oven 15 minuten voorverwarmen op 200 graden voor het bakken.
  9. Bak het brood op 200 graden in 25 minuten gaar en bruin
    (eventueel brood als decoratie insnijden direct voordat je het in de oven plaatst)

Resultaat:

  • Het brood ziet er goed uit.
  • Meel dat ik er boven op heb gedaan geeft een onaangename meel smaak.
  • Brood zelf smaakt verder goed.
  • Mondgevoel: lijkt alsof er geen samenhang is en het in je mond oplost.
  • Lastig om met de hand te snijden in goede/gelijke plakken.
  • Door de vorm zijn de plakken erg verschillend van grote.

Verbeter punten:

  • Geen meel meer bovenop.
  • Bakvorm gebruiken voor een uniformere vorm.
  • Snijmachine kopen.
  • Uitkijken naar een ander merk/leverancier voor betere mixen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *